FOR støtter det palestinske folkets motstandskamp og hilser kampanjen til Haag-gruppen velkommen. Vi støtter kampen for en fredelig og rettferdig verden hvor alle, inkludert Israel, må følge internasjonal lov og støtter opp om de diplomatiske, juridiske og økonomiske punktene vedtatt i Bogota. Om FOR kommer på Stortinget vil dette bli en av sakene vi kommer til å kjempe for.
I den mest ambisiøse multilaterale handlingen siden starten av Gaza-folkemoret for 21 måneder siden har en koalisjon av krigs-berørte stater møttes i Bogotá og blitt enige om seks koordinerte diplomatiske, juridiske og økonomiske tiltak for å begrense Israels angrep på de okkuperte palestinske territoriene og forsvare internasjonal lov generelt.
I forhandlingene på Bogotá-konferansen ble alle 30 deltakende stater enstemmige om at epoken med straffrihet må ende — og at internasjonal lov må håndheves uten frykt eller fortjeneste gjennom umiddelbar nasjonal politikk og lovgivning — sammen med et enhetlig krav om umiddelbar våpenhvile.
For å sette i gang prosessen har 12 stater fra hele verden — Bolivia, Colombia, Cuba, Indonesia, Irak, Libya, Malaysia, Namibia, Nicaragua, Oman, Saint Vincent og Grenadinene, og Sør-Afrika — forpliktet seg til å innføre de seks tiltakene umiddelbart gjennom sine nasjonale juridiske og administrative systemer.
For å bryte båndene til medvirkning med Israels kampanje for ødeleggelse i Palestina — ble 20. september satt som dato, noe som sammenfaller med den 80. FN-generalforsamlingen, for at flere stater skal slutte seg til dem. Konsultasjoner med hovedsteder over hele verden pågår nå.
«Disse 12 statene har tatt et betydningsfullt skritt fremover,» sa FNs spesialrapportør Francesca Albanese. «Klokka tikker nå for stater — fra Europa til den arabiske verden og utover — om å slutte seg til.»
«Vi kom til Bogotá for å lage historie — og det gjorde vi,» sa Colombias president Gustavo Petro. «Sammen har vi startet arbeidet med å avslutte epoken med straffrihet. Disse tiltakene viser at vi ikke lenger vil tillate at internasjonal lov behandles som valgfritt, eller palestinsk liv som disponibelt.»
«Det vi har oppnådd her er en kollektiv bekreftelse på at ingen stat står over loven,» sa Sør-Afrikas minister for internasjonale relasjoner og samarbeid Ronald Lamola. «Haag-gruppen ble etablert for å fremme internasjonal lov i en epoke med straffrihet. Tiltakene som ble vedtatt i Bogotá viser at vi mener alvor — og at koordinert statlig handling er mulig.»






- Forhindre tilførsel eller overføring av våpen, ammunisjon, militært drivstoff, relatert militært utstyr og flerbruksvarer til Israel…
- Forhindre transitt, dokking og service av fartøy ved enhver havn… i alle tilfeller hvor det er en klar risiko for at fartøyet blir brukt til å frakte våpen, ammunisjon, militært drivstoff, relatert militært utstyr og flerbruksvarer til Israel
- Forhindre transport av våpen, ammunisjon, militært drivstoff, relatert militært utstyr og flerbruksvarer til Israel på fartøy som fører vårt flagg… og sikre full ansvarlighet, inkludert avflagging, for manglende overholdelse av dette forbudet.
- Igangsette en umiddelbar gjennomgang av alle offentlige kontrakter, for å forhindre at offentlige institusjoner og midler støtter Israels ulovlige okkupasjon av det palestinske territoriet og befesting av dets ulovlige tilstedeværelse.
- Overholde forpliktelser for å sikre ansvarlighet for de mest alvorlige forbrytelsene under internasjonal lov, gjennom robuste, upartiske og uavhengige undersøkelser og rettsforfølgelse på nasjonalt eller internasjonalt nivå, for å sikre rettferdighet for alle ofre og forebygging av fremtidige forbrytelser.
- Støtte universelle jurisdiksjonsmandater, som og hvor det er anvendelig i nasjonale rettsrammer og rettssystemer, for å sikre rettferdighet for ofre av internasjonale forbrytelser begått i det okkuperte palestinske territoriet.