Oktober startet dÄrlig for Jens Stoltenberg og andre som Þnsker at Ukraina skal fortsette krigen mot Russland. I Slovakia vant motstanderne av fortsatt vÄpenleveranser valget, og i USA vedtok Kongressen i USA et krisebudsjett uten nye krigsbevilgninger.
I Slovakia ble tidligere statsminister Robert Fico sitt parti SMER ble klart stÞrst ved valget valget til ny nasjonalforsamling. Partiet som har rot i det tidligere statsbÊrende Kommunistpartiet, er offisielt sosialdemokratisk, moderat venstreorientert i den Þkonomiske politikken, men samtidig verdikonservativt, og innvandringsskeptisk. I utenrikspolitikken har partiet stÞttet bÄde NATO- og EU-medlemskap, men har likevel markert klar motstand mot Ä sende vÄpen til Ukraina. SMER er dermed helt pÄ kollisjonskurs med sitt norske sÞsterparti, Arbeiderpartiet, og spesielt dets tidligere leder, Jens Stoltenberg.
– VĂ„penleveranser forlenger krigen
Motstanden har handlet om at Slovakia har behov for pengene som har gÄtt til vÄpen til andre formÄl, men Fico har ogsÄ vÊrt Äpen og tydelig pÄ det FOR har vÊrt alene om Ä si i Norge, nemlig at vÄpenleveransene fra NATO-land bare bidrar til Ä forlenge krigen og hindre en nÞdvendig vÄpenhvile og fredsforhandlinger. Samtidig har Fico vÊrt tydelig pÄ at Russland ikke er alene om Ä ha skyld for at den blodige krigen brÞyt ut. NRK gjengir fÞlgende utsagn:
â Krigen i Ukraina starta ikkje for eit Ă„r sidan. Han starta i 2014, nĂ„r ukrainske naziar og fasistar begynte Ă„ drepe russiske borgarar i Donbas og Luhansk.
Styrker fredsflĂžyen i EU
Fra tidligere har Ungarns statsminister Viktor Orban ment at tiden for sanksjoner mot Russland og vÄpenstÞtte til Ukraina bÞr ta slutt, og at tiden er inne for fredsforhandlinger. Orban var da ogsÄ fÞrst ute med Ä gratulere Fico, som i teorien leder et parti pÄ motsatt side av Orbans konservative parti Fidesz. NÄ har han fÄtt en ny alliert for sitt syn innad i EU.
«Ukraina er en kjempetragedie, for alle. Hvis SMER blir bedt om Ă„ danne regjeringâŠvil jeg gjĂžre alt i min makt, ogsĂ„ innad i EU, for Ă„ bidra til at fredssamtaler begynner sĂ„ snart som mulig», gjengir CNN.
55 prosent mot vÄpenleveranser i USA
I USA vedtok Kongressen overraskende et krisebudsjett som unngÄr nedstengning av fÞderale virksomheter, og at statsansatte i kritisk infrastruktur fortsatt vil fÄ lÞnn. Men nye bevilgninger til krigen i Ukraina er utelatt, til stor skuffelse fra de ivrigste krigstilhengerne, blant annet Liz Cheney, datter til tidligere visepresident og Irak-krig-arkitekt Dick Cheney. Hennes forsÞk pÄ Ä trekke det historiefaglig malplasserte Hitler-Chamberlain-kortet, har falt for dÞve Þrer.
Cheney mistet plassen i Kongressen fra sin bunnsolide republikanske valgkrets i Wyoming, fordi hun ble dumpet av de republikanske velgerne i primÊrvalget, noe som forteller om at partiet har dreid bort fra den nykonservative krigslinja partiet representerte under George Bush. Til gjengjeld har det demokratiske partiet i stor grad overtatt denne posisjonen, og forlatt den krigskritiske linja som Barack Obama sto for i 2008. Vedtaket om Ä utelate bevilgninger til Ukraina har kommet som resultat av sterk motstand fra flere republikanske kongressmedlemmer. En meningsmÄling utfÞrt for CNN, viser at krigsmotstanderne blant republikanerne har sterkere stÞtte for sitt syn blant egne velgere, enn krigstilhengerne blant demokratene. Samlet sier 55 prosent av amerikanerne som er spurt nei til Ä bevilge mer penger til krigfÞringen i Ukraina, mens 45 prosent sier ja.