Media i skyggen av krig / Media in the Shadow of War

54 % av norske ungdommer i Norge sa i fjor at de har liten tillit til media. Nyhetsmediene i USA, har hatt en kraftig «nedgang i offentlig tillit de siste Ă„rene» skriver amerikanske The Knight Foundation i en gallup i 2018. Å ikke ha tillit til TV og aviser er alvorlig. Men for USAs demokrati kan denne «tilliten [vĂŠre] tapt for godt» legger de til. Gode medier og ett godt demokrati henger nĂžye sammen ogsĂ„ hos oss.

Vi ser pĂ„ dekning av krigene i Ukraina og Gaza og andre trusler (StĂ„r en krig med Kina for tur?) og pĂ„ konsekvensene av forfĂžlgelsen av Julian Assange og en svekket ytringsfrihet. Alt dette henger sammen. Og det aller viktigste: vi vil utforske hvordan vi kan helbrede den Ăždelagte tilliten til denne institusjonen som er sĂ„ viktig for et sunt demokrati. 

Vi spĂžr:

Hvorfor stoler vi ikke pÄ media? Hva har skjedd og hva kan vi gjÞre for Ä helbrede dagens mistillit til media og skape et grunnlag for tillit?

Velkommen til Oslo denne lĂžrdagen 24. februar til «Media in the Shadow of War/Media i krigens skygge» pĂ„ dagen to Ă„r etter Russlands invasjon av Ukraina og hundretusenvis av dĂžde og sĂ„rede. En generasjon unge ukrainere og russere er gĂ„tt tapt uten at krigen ser ut til Ă„ ta slutt. Vi er over fem mĂ„neder inn i et pĂ„gĂ„ende, bestialsk, fullskala folkemord i Gaza og vĂ„re ledere er handlingslammede bortsett fra vestlige stormakter som har samlet seg for Ă„ svekke FNs humanitĂŠre innsats for desperate Gaza-beboere. Vi har hatt fem Ă„r med ulovlig fengsling av Julian Assange for avslĂžring av krigsforbrytelser og korrupsjon, og vi ser truende internasjonale kriser og spenninger pĂ„ alle kontinenter. 

Disse vil delta:

Professor Jeffrey Sachs, Þkonom ved Columbia University i New York og mangeÄrig rÄdgiver for generalsekretÊrer i FN og ledere i mektige stater. Han vil tale om «Media in the Shadow of Wars: The collapse and required healing of media in our time. Ukraina, Gaza,threatening wars and the persecution of Julian Assange». Sachs har bakgrunn som rÄdgiver for Gorbatsjov, Medvedev, Jeltsin og Putin samt Ukrainas fÞrste president Leonid Kravchuk. Han blir ofte referert til som TusenÄrsmÄlenes far. Sachs vil delta pÄ zoom direkte fra Beijing.

Ghada Karmi, palestinsk lege, akademiker og forfatter, har vÊrt aktiv for Palestina siden 1972. Hun tok sin doktorgrad ved University of London i historie med temaet arabisk medisin. Hun er stipendiat ved Royal Institute of International Affairs i London, gjesteprofessor ved London Metropolitan University og nestleder i Council for Arab-British Understanding. Hun ble drevet ut av hjemlandet Palestina i 1948. PÄ besÞk i sitt gamle hjem i Jerusalem skrev hun i sin bok Return: «Alt jeg kunne tenke pÄ var de mange fremmede menneskene som hadde bodd i disse rommene etter oss, og hvordan hver enkelt slettet mer og mer av vÄr historie der.»

Mads Gilbert er en norsk lege og kirurg, et norsk ikon for humanisme i en livslang kamp for spesielt palestinere og Gazas befolkning, som daglig setter sitt liv i fare som sĂ„ mange helse- og sosialarbeidere pĂ„ Gazastripen. Han har nylig besĂžkt MidtĂžsten og kommer med ferske observasjoner fra dette undertrykte og urolige omrĂ„det. De siste mĂ„nedene har han daglig blitt intervjuet av arabiske, indiske, egyptiske og afrikanske TV-kanaler og radiostasjoner, samt vestlige medier som BBC, CNN, Al Jazeera, Democracy Now, NBC, AlArabia. Av en eller annen merkelig grunn intervjues han sjelden pĂ„ norske NRK. Mads vil snakke med oss direkte pĂ„ nett fra en Gaza-konferanse i Ankara.

Craig Murray, tidligere britisk diplomat som mistet jobben som ambassadÞr i Usbekistan etter Ä ha avslÞrt tortur begÄtt av den usbekiske Karimov-administrasjonen. Han har omfattende dekket saksgangen i Den internasjonale domstolen (ICJ) i Haag lansert av SÞr- Afrika om Israels pÄgÄende folkemord i Gaza. Han er en nÊr venn og fortrolig av Julian Assange og var observatÞr ved hÞringene i Old Bailey mot Assange. Han publiserer rikelig pÄ Substack-hjemmesiden sin.

Mads AndenÊs, professor i jus ved Universitetet i Oslo, har, hvis vi plukker fra et hav av internasjonale stillinger og utmerkelser, bakgrunn fra Cambridge og Oxford Universiteter; er tidligere medlem av FNs arbeidsgruppe for vilkÄrlig internering, og engasjert i PEN-Norge i mange for Ä fÄ slutt pÄ den livstruende trakasseringen av Julian Assange og en Þkende trussel mot ytringsfriheten.

Yonatan Shapira er en israelsk pilot, en kaptein som flyr Black Hawk-helikoptre, som for 20 Är siden ble en verdenskjent israelsk refusenik som mobiliserte hundrevis av israelske reservepiloter som nektet Ä tjene i den israelske forsvarsstyrken (IDF) som en protest mot Israels politikk overfor palestinere. Motstanden hans har kostet ham dyrt.

Dr. Deepa Govindarajan Driver er legal observer ved rettssakene mot Julian Assange ved Old Bailey i London og engasjert i ytringsfrihetsgruppen BRIDGE. Hun er Þkonom og fagforeningsforhandler i Storbritannia og skriver/redigerer for tiden en bok, stÞttet av Fritt Ord, med vitnemÄl fra og erfaringer gjort under rettssakene mot Julian Assange, og konsekvenser denne rettsaken kan ha for lovgiving og ytringsfrihet i Storbritannia og for resten av oss.

Professor Glenn Diesen, 44, har studert i Nederland, Russland og Australia. Til tross for sin unge alder er han uten tvil en av Norges mest kompetente og kunnskapsrike forskere pÄ dagens Russland og russisk politikk. Podcasten hans er et uttrykk for hans dype engasjement for ytringsfrihet. Gjennom sin produktive publisering og sin populÊre podcast bringer han jevnlig til den offentlige debatten enestÄende og sÄrt tiltrengt informasjon, samt en gruppe internasjonale eksperter innen militÊr strategi og geopolitikk, det vÊre seg om Israels krig mot Gaza, NATOs og Russlands engasjement i Ukraina, eller Julian Assange og ytringsfrihet.

Ögmundur Jonasson er en islandsk talsmann for menneskerettigheter og ytringsfrihet, tidligere islandsk statsrĂ„d og politiker, fagforeningsleder og korrespondent for islandsk statsradio. Initiativtaker til regelmessige Ă„pne mĂžter i ReykjavĂ­k om sosiale og politiske spĂžrsmĂ„l.

Marielle Leraand, leder av det nyopprettede norske partiet Fred og Rettferdighet – FOR, har bakgrunn fra norsk politikk, sist som nestleder i partiet RĂždt. Hun er for tiden involvert i motstand mot norsk vĂ„pensending til Ukraina, og stĂžtte til palestinernes rettigheter, kvinners rettigheter og ytringsfrihet.

Arne Ruth, svensk medias Grand Old Man, er forfatter, kommentator og var sjefredaktÞr for Sveriges stÞrste avis Dagens Nyheter i 16 Är. Han har ledet svenske PEN, den svenske Salman Rushdie-komiteen og Stig Dagerman-selskapet. Han var med Ä etablere det europeiske SetJulianFree.org og har de senere Ärene jobbet utrettelig med Ä informere om og adressere den svenske regjeringen og svensk rettsvesen for Ä fÄ rettet opp deres uverdige behandling av ytringsfrihetsforkjemper Julian Assange.

Torgeir Salih Holgersen er sosialgeograf, og har vĂŠrt med Ă„ etablere partiet Fred og Rettferdighet – FOR. Han arbeider som lĂŠrer i den videregĂ„ende skolen og har vĂŠrt medforfatter av en rekke lĂŠrerbĂžker i geografi og sosialfag. Han har ogsĂ„ forfattet artikler om den geopolitiske bakgrunnen for forskjellige militĂŠre konflikter og folkemord.

Ola Tunander er forskningsprofessor emeritus ved Fredsforskningsinstituttet i Oslo (PRIO). Han tok sin doktorgrad i 1989, ledet PRIOs utenriks- og sikkerhetspolitiske program og har forelest over hele verden. Han har bidratt i offisielle utredninger og lanserte i sin tid begrepet “deep state”. Tunander er forfatter og redaktĂžr av 15 bĂžker i historie, geopolitikk og militĂŠrstrategi, inkludert bĂžker om psykologiske operasjoner (PSYOPS), etterretning og ubĂ„tvirksomhet. BĂžkene hans har vĂŠrt pĂ„ pensum ved Oxford University og US Naval War College. Han har nylig etablert Tenketanken Daidalos.

John Y. Jones, frilansjournalist og sekretĂŠr for SetJulianFree.org; arrangementet “En hĂžring om Assange» med bl.a. FN-rapportĂžr Nils Melzer og den norske advokaten Eva Joly; «En hyllest til Julian Assange» med bl.a. Julians far John Shipton og jazzmusikere; «Fokus pĂ„ Assange og Guantanamo» med Jeremy Corbyn og Guantanamo-fange Mansoor Adayfi; «Korsfestelsen av Julian Assange» med Pulitzerprisvinnende journalist Chris Hedges, skuespiller Liv Ullmann og andre i en spesialtilpasset messe i Jakob Kulturkirke i Oslo. Se alt pĂ„ Youtube, Setjulianfree.org og www.fredogrettferdighet.no.

Arrangementet ”Media in the Shadow of War”- er initiert av det nyopprettede norske partiet Fred- og rettferdighet – FOR; i samarbeid med den europeiske ytringsfrihetsgruppen Bridge; tenketanken Daidalos; Networkers SouthNorth; gruppen Nordic Set Julian Free og det norske Kvartalsmagasiner Ny Tid og Orientering