Marielle Leraand, Chairperson Peace and Justice Association, Norway

– Isoler USA!

Fred og rettferdighet ser motstand mot vÄpen til Ukraina og vilje til Ä stanse Israels folkemord pÄ Gaza som to sider av samme sak.

Det at stÞtte fra USA er tilstrekkelig til at Israel kan ture fram, henger sammen med USAs globale hegemoni. FOR-leder Marielle Leraand beskriver sammenhengen i en post pÄ Facebook:

– USA blokkerer for at Israel kan stanses

Israel er eneste land i verden som i vÄrt Ärhundre har fÄtt lov til Ä stenge inne 2.3 millioner mennesker i en eneste stor konsentrasjonsleir, uten tilgang til strÞm, vann og mat, og som sakte men sikkert vil tÞrste og sulte befolkninga ihjel.

Israel er eneste land i verden som fÄr lov til Ä bombe sykehus med kritisk skadde pasienter.

Israel er eneste land i verden som fÄr lov til Ä bombe FN-skoler, kirker, moskeer hvor titusener av flyktninger har sÞkt tilflukt.

Israel er eneste land i verden som fÄr lov til Ä drepe og skade flere hundre FN-ansatte sykepleiere og leger.

Israel er det eneste landet i verden som fÄr lov til Ä drepe flere titalls journalister.

Alt dette i lÞpet av i overkant av en mÄned.

Og hvorfor kan de gjĂžre det uten at noe skjer?

Svaret pÄ det spÞrsmÄlet er enkelt:

USA

USA BLOKKERER for at Israel kan stanses.

Og nÄr verdens desidert stÞrste krigsmakt blokkerer og sikrer fortsatt bombing og innestenging av et folk, ja, sÄ bestemmer de at denne bombinga og dreping av innestengte barn skal fortsette.

Det store spÞrsmÄlet blir da:

Hvordan kan verdenssamfunnet stanse USA?

Hvordan:

Vel, det er de samme politiske verktÞyene, som vi mÄ ha overfor Israel.

Boikott, handelsblokade, kutte de militÊre og diplomatiske bÄndene; ja, gjÞre alt vi kan for Ä isolere og peke pÄ USA.

VĂ„pen til Ukraina styrker USAs hegemoni

Marielle Leraands pÄpekning av USA mÄ isoleres om palestinerne skal kunne reddes fra Israels folkemord, har direkte sammenheng med Fred og rettferdighets motstand mot Ä levere vÄpen til Ukraina.

FOR begrunner vÄpenmotstanden med at fortsatt krigfÞring ikke fÞrer til annet enn at stadig flere tusener ofres pÄ slagmarken til ingen nytte, og at forhandlinger er det som realistisk kan avslutte krigen. Men samtidig avviser FOR ogsÄ at en eventuell ukrainsk militÊr seier med NATO-vÄpen ville vÊrt et bidrag til Ä styrke folkeretten og dermed skape varig fred i verden.

Krigen i Ukraina startet fordi NATO har insistert pÄ at Ukraina skal kunne bli med i alliansen. Denne insisteringen handler om at NATO-utvidelsen er ment for Ä kunne opprettholde og styrke USAs og Vestens hegemoni. Og det er altsÄ det samme hegemoniet som gjÞr det mulig for Israel ture fram straffefritt i Gaza.

StÞtt Palestina ved Ä stanse vÄpenleveransene til Ukraina!

RÞdt og SV har sÞkt Ä bruke sin egen stÞtte til Ä sende vÄpen til krigen mot Russland i Ukraina som argument for Norge som stat ogsÄ mÄ reagere nÄr det er en av vÄre allierte som angriper og okkuperer. De fleste palestinere og andre med bakgrunn fra MidtÞsten eller andre land i den muslimske verden som FOR-aktivister har snakket med pÄ Palestinademonstrasjoner, har derimot sett den samme sammenhengen som FOR framhever:

Det hjelper ikke Ä gi stÞtte til palestinerne i ord, om du samtidig gir stÞtte til fienden i handling. Og fienden er ikke bare Israel direkte. Det er USA. Og det Ä gi vÄpen til Ukraina er ikke Ä gi stÞtte til folket i Ukraina. Det er Ä gi stÞtte til USA, til at USA fortsatt skal vÊre den dominerende supermakten i verden.

Derfor er det Ä arbeide politisk for en forhandlingslÞsning pÄ krigen i Ukraina, og mot flere norske vÄpen til Ukraina, den viktigste formen for solidaritet du kan bidra med for palestinerne pÄ Gaza.