Reorientering i norsk presse?

Dagsavisen har laget et stort oppslag med statsvitere som uttaler seg kritisk til NATOs utvidelsesstrategi i forkant av krigen i Ukraina.

Gjennom hele konflikten i Ukraina, har en samlet norsk presse, fra Aftenposten og VG via NRK til Klassekampen, fungert som et ensidig heiakor for NATO og sterkere vÊpning av den ukrainske regjeringshÊren. Propagandaen har hatt effekt i form av at stÞtten til vÄpenleveranser til Ukraina har vÊrt sterkere i Norge enn i noe annet land. Men samtidig har det fÞrt til at folk i Norge har fÄtt et fullstendig urealistisk syn pÄ hvordan krigen faktisk utvikler seg.

Behovet for Ä spre optimistiske meldinger og analyser, for Ä gi folk hÄp og tro pÄ militÊr seier, frontkolliderer nÄ med stillstanden pÄ fronten. Motstanden mot fortsatte vÄpenleveranser Þker i stadig flere NATO-land, og selv om Slovakia er et lite og i seg selv ubetydelig land i NATO, vitner valgresultatet der om hva som er stemninga ogsÄ i mange andre land.  NÄr utsiktene til militÊr seier for den NATO-vÊpnede ukrainske regjeringshÊren er i ferd med Ä forsvinne, kommer alternativet som resten av verden har pekt pÄ fra konfliktens begynnelse, vÄpenhvile og fredsforhandlinger, opp pÄ bordet, ogsÄ i vestlige hovedsteder.

Brasils president Lula da Silva uttalte fÞlgende da han avviste forespÞrselen om fra Tysklands forbundskansler Olaf Schultz om Ä bidra med vÄpen til Ukraina under hans statsbesÞk i januar i Är:

Portrait of Luiz InĂĄcio Lula da Silva

“We have discussed this with China, with Indonesia” and other Latin American countries “to construct a group of countries that is capable, in a certain moment, to convince Russia and Ukraine that peace is the best way to go”.

Fortsatt virkelighetsfjerne norske oppslag

Slik situasjonen er i Norge i dag, vil det komme som et sjokk pÄ en befolkning som har blitt foret med fortellingen om at Putin er den nye Hitler og at forhandlinger er Chamberlainaktig «appeasement». SÄ sent som 2. oktober presenterte VG et helt virkelighetsfjernt oppslag om at den ukrainske regjeringshÊren stÄr pÄ trappene til Ä gjÞre et militÊrt gjennombrudd som vil tvinge Russland til retrett. I mÞte med kommende vÄpenhvile eller militÊrt nederlag for Ukraina, stÄr norsk presse i fare for fullstendig Ä underminere den sterke tilliten folk i Norge har hatt til vÄre medier. Det haster altsÄ Ä fÄ pÄ plass en ny og mer realitetsorientert fortelling.

NATO-utvidelse som Ă„rsak til tragedien

Dagsavisen synes Ä ville vÊre fÞrst ute med en slik reorientering. I et stÞrre oppslag 6. oktober, fÄr den finske statsviteren Heikki PatomÀki komme til orde fÞrst i artikkelen, blant annet med fÞlgende uttalelse:

– Det som har skjedd i Russland etter den kalde krigen, er knyttet til globaliseringsprosesser og tett samhandling med den nyliberale Vesten. «Besettelsen» om Ă„ utvide Nato og EU, i tillegg til at Vesten har nektet Ă„ diskutere sentrale oppfatninger i Russland, har bidratt til tragedien vi ser i Ukraina, sier han.

Vi fÄr ogsÄ hÞre fra Jo Jabobsen, professor ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU:

– I sum er det som er skrevet og sagt om krigen i Ukraina, fra februar 2022 og fram til nĂ„, lite imponerende og lite analytisk. Som PatomĂ€ki indikerer, males et svart-hvitt-bilde der Russland generelt, og Vladimir Putin spesielt, tillegges rollen som «demonen», sier Jakobsen til Dagsavisen.

– Vi mĂ„ forstĂ„ det russiske perspektivet

Det Dagsavisen gjÞr med dette, er Ä forsÞke en gradvis dreining bort fra NATO-propagandaen. De to statsvitere som vi tidligere ikke har fÄtt hÞre om, blir fortsatt imÞtegÄtt lengre ned i artikkelen av Karsten Friis ved NUPI, en fra fÞr velkjent stemme i den norske offentligheten, som fortsatt stÄr fast pÄ NATOs fortelling om krigens Ärsaker. Det at Friis havner langt ned i artikkelen, samtidig som Dagsavisens kommentator, Jo Moen Bredeveien, ogsÄ kommenterer at vi nok mÄ erkjenne at vi i stÞrre grad mÄ forstÄ, om ikke nÞdvendigvis akseptere, det russiske perspektivet om NATO-utvidelse som en trussel, utgjÞr imidlertid i helhet en kraftig retorisk omlegging. SpÞrsmÄlet er likevel om endringa kommer for sent til Ä redde norsk presses troverdighet.